Nová sezona 2018 na zámku v Miloticích

Autor: František Sysel

Prostory milotického zámku se otevřou veřejnosti na Velký pátek 30. března 2018.

Zámek se v nové návštěvnické sezoně 2018 otevře veřejnosti na Velký pátek 30. března, přičemž otevřeno bude přes celé svátky až do Velikonočního pondělí 2. dubna.

Na návštěvníky milotického zámku čeká hned několik novinek. K těm méně sympatickým patří zdražení vstupného, a to jak na základní okruh (nyní 130 Kč plný / 90 Kč snížený), tak na zapůjčení kostýmů, kde je navýšení ceny znatelnější (300 Kč dospělý / 150 Kč dítě). Důvodem byl abnormální nárůst „provozu“ jednotlivých kusů šatů, což znamenalo vyšší náklady na jejich údržbu. Zapůjčení kostýmů se také od letošní sezony bude provádět téměř výhradně přes online rezervaci, která je k dispozici na webových stránkách zámku. Nově je možné si také zapůjčit u kostýmových prohlídek historický kočárek (tzv. princesku) pro Vaše dítě (cena 150,- Kč). Podobně se cena zvedla i u kostýmových prohlídek pro školy (150 Kč dítě), a to včetně ceny balíčku za fotografie (nyní 120 Kč).

Naopak milým překvapením jsou několikerá doplnění a opravy interiéru. Naše krejčové přes zimu upravovaly a doplňovaly závěsy v oknech jednotlivých pokojů, které konečně po více než 40 letech získaly svou řádnou podobu. V pokoji hraběte Choiseula čeká na návštěvníka šest kusů zrestaurovaných štukových rámů s rytinami rodinných příslušníků tohoto francouzského šlechtice, které se do nedávna nacházely v žalostném stavu. Do místnosti se také vrátil čerstvě opravený obraz Panny Marie v safírově modrém plášti. Rovněž portrét Františky de Paula Hardeggové, jenž je umístěný v dětském pokoji, prošel rukou restaurátora. Byly na něm odhaleny dříve zamalované detaily, kupříkladu vyšel najevo hraběnčin červený klobouk.

Další novinkou, na niž se může návštěvník těšit v hostinském pokoji, jsou monumentální svatební portréty zakladatelů milotické větve Seilernů Karla Maxmiliána a Marie Aloisie, roz. Hardeggové, z let 1852–1853. Ty byly zapůjčeny z vizovického zámku a skvěle tak podtrhly událost 100. výročí narození dcery posledního milotického hraběte Marietty Seilernové, které připadlo na 25. ledna.